Šūkis

VYRO REPRODUKCINĖ SVEIKATA

 

            Tik vaisingi vyrai ir moterys gali užtikrinti savo šeimos ir tautos ateitį, deja, statistikos duomenimis, nuo 15% iki 20% vaisingo amžiaus šeimų negali susilaukti kūdikio. Tyrimai rodo, kad beveik pusė šių šeimų neturi vaikų dėl vyro nevaisingumo. Dėl įvairių priežasčių nevaisingais tampa vis daugiau vyrų, todėl vyrų vaisingumo problema yra svarbiausia andrologijos tema.

          Nevaisingumas – tai liga

Žmogaus nevaisingumas suprantamas kaip fizinė negalia natūraliu būdu realizuoti savo biologinę prigimtį – turėti palikuonių. Pora laikoma nevaisinga, jeigu moteris, lytiškai santykiaudama su vyru ir nevengdama nėštumo, nepastoja per vienerius metus. Nerimas dėl nepastojimo pirmaisiais bendro gyvenimo mėnesiais gali būti nepagrįstas, todėl jaudintis dėl galimo nevaisingumo būtų dar per anksti. Nors nesant vaikų pirmiausiai suabejojama moters sveikata, iš tikrųjų šeimos nevaisingumą maždaug vienodai dažnai nulemia tiek moterų, tiek ir vyrų ligos. Patys vyrai niekada nenori to pripažinti būdami klaidingai įsitikinę, kad tai ne jų problema, todėl prisiversti kreiptis į gydytoją jiems būna nepaprastai  sunku.

  Nevaisingumo priežastys

 Vyro vaisingumas tiesiogiai priklauso nuo jo spermos kokybės. Sveikos moters kiaušialąstė negali būti apvaisinta arba dėl per mažo spermatozoidų kiekio spermoje arba dėl nepakankamo jų judrumo. Šiuos spermos pakitimus gali sukelti įvairūs patologiniai procesai vyro organizme. Pavyzdžiui, vyro vaisingumas gali sutrikti dėl nenusileidusių sėklidžių, sėklinio virželio venų išsiplėtimo, sėklidžių traumų, vaikystėje persirgto virusinio sėklidžų uždegimo. Spermatozidų gamybą taip pat gali slopinti vidaus sekrecijos liaukų, ypač hipofizės, veiklos sutrikimai bei emocinis stresas. Dažniausia nevaisingumo priežastis – uždegiminės lyties organų ligos: prostatitas, epididymitas ir orchitas. Susirgus prostatitu pablogėja priešinės liaukos sekreto kokybė, dėl ko sumažėja spermatozoidų gyvybingumas. Dėl epididymito gali užakti sėkliniai latakai, kuriais spermatozoidai patenka į šlaplę. Tokiu atveju spermoje gali visai nebelikti spermatozoidų. Spermatogenezei kenkia apsinuodijimas alkoholiu, nikotinu, narkotikais, švinu, gyvsidabriu, o taip pat hipertermija, mikrobangos, lazeris, jonizuojanti radiacija, hormoniniai preparatai bei kai kurie kiti vaistai. Nedaug šansų tapti tėvais turi ir tie, kurie lytiškai santykiauja beveik kiekvieną dieną ir dar po kelis kartus iš eilės.

  Diagnostikos sunkumai

Specialistui nesunku įvertinti vyro vaisingumą pagal spermos tyrimo rezultatus. Tačiau nustatyti nevaisingumo priežastį nėra taip lengva, kadangi jos gali būti labai įvairios. Tam reikalingas papildomas klinikinis ir laboratorinis ištyrimas: antropometriniai, hormonų, imunologiniai ir kiti tyrimai. Išsiaiškinamos persirgtos ligos, įvertinamas fizinis išsivystymas, endokrininių liaukų funkcija. Vis dėlto didžiausia problema yra psichologinė: daugelis vyrų vengia ne tik bet kokių tyrimų, bet ir pokalbio apie tai. Dėl vaikų neturėjimo vyrui lengviausia apkaltinti savo žmoną, pačiam nė nesusimąstant, kad šios problemos priežastis gali slypėti jame pačiame. Juk sugebėjimas atlikti lytinį aktą dar nereiškia galėjimo apvaisinti. Kiekviena mergina norėtų ištekėti už būsimo savo vaikų tėvo, tačiau santuoka nėra pats geriausias būdas vyro vaisingumui patikrinti. Džiugu, kad vis daugiau vyrų pradeda iš anksto rūpintis savo reprodukcine sveikata. 

  Gydymo galimybės

  Netiesa, kad nevaisingumas neišgydomas, todėl esą neverta nė pradėti. Šiuolaikiniais gydymo metodais gana sėkmingai sprendžiama ne tik moterų, bet ir vyrų nevaisingumo problema. Kokį gydymo metodą taikyti, kiekvienu konkrečiu atveju sprendžia gydytojas. Varikocelė ir sėklos latakų nepraeinamumas šalinami chirurginiu būdu. Endokrininių liaukų funkcijos nepakankamumas gydomas hormoniniais preparatais. Prostatitas ir jo komplikacijos gydomos kompleksiškai derinant įvairius medikamentinius ir fizioterapinius metodus. Per mažą spermatozoidų koncentraciją galima dirbtinai padidinti naudojant intrauterinės inseminacijos metodą. Kai minėti gydymo būdai neefektyvūs, gali būti taikomas pagalbinis apvaisinimas mėgintuvėlyje. Šioje srityje pasiekta didelė pažanga, tačiau susiduriama su finansinėmis ir etinėmis problemomis. Nors nevaisingumo gydymas trunka ilgai ir jo rezultatai pasirodo ne iš karto, galimybė susilaukti vaikų vienu ar kitu būdu beveik visada yra. Svarbiausia – nepritrūkti kantrybės ir neprarasti vilties.

  Profilaktikos svarba

Vyrų reprodukcinė sveikata turi įtakos ne tk šeimos, bet ir tautos likimui, todėl saugoti ją reikia nuo pat vaikystės. Tėvai savo pavyzdžiu turėtų įpratinti berniukus tinkamai prižiūrėti savo kūną ir nevengti gydytojų. Svarbu stebėti, kad sėklidės į savo vietą nusileistų ne vėliau, kaip iki penkerių metų amžiaus. Susirgus parotitu arba kiaulyte, kuri neretai komplikuojasi orchitu, reikia laiku atkreipti dėmesį į pirmuosius jo požymius – sėklidės skausmą ir patinimą. Žaidžiant, sportuojant ar muštynių metu labai svarbu išvengti smūgių į lytinius organus. Taip pat patariama nedėvėti aptemptų kelnaičių, kad per daug prispaustose prie pilvo sėklidėse nepakiltų temperatūra ir dėl to nesutriktų spermatozoidų vystymasis. Norint išvengti uždegiminių lyties organų ligų reikia laikytis lytinio gyvenimo higienos ir vengti atsitiktinių lytinių santykių. Įtarus galimą užsikrėtimą lytiškai plintančia liga, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją. Kad jaunystės klaidos vėliau neatimtų tėvystės džiaugsmo, nederėtų piktnaudžiauti alkoholiu, rūkymu, narkotikais, vaistais ir seksu, nes visa tai blogina spermos kokybę ir mažina galimybę susilaukti sveikų palikuonių.

           Tikri vyrai gali būti tėvais

          Nevaisingumas trukdo žmogui atlikti svarbiausią gyvenimo misiją – pratęsti savo giminę. Išvengti nevaisingumo yra daug lengviau, negu jį išgydyti, todėl tikrai verta nuo lytinio gyvenimo pradžios reguliariai tikrinti savo lytinę sveikatą, o planuojant kurti šeimą, įvertinti ir savo reprodukcines galimybes. Investicija į ligų profilaktiką visada atsiperka sveikata. Vyro sveikatos centras daro viską, kad tikri vyrai galėtų savo vaikus pradėti patys be jokių mėgintuvėlių.

 

         Pagarbiai, Jūsų gydytojas Česlovas Maksvytis

Urologijos klinika Klaipėdoje: urologas dermatovenerologas venerologas seksopatologas seksologas.

Erekcijos sutrikimas prostatitas lytiškai plintančios venerinės ligos lytinės infekcijos.

Jaunimo vyro lytinės sveikatos profilaktinė patikra Klaipėda.